Koptisch

naspeenenhethnoseshsheedjisbôerowhenLugdunon enenBatavos
de talenvan de volkerenhet hoortom te lerenzeinLeiden
'Vreemde talen moet je in Leiden leren.'


Taalnaam: KoptischCoptic
Taalfamilie: Afroaziatisch, Egyptisch.
Regio: Egypte, Nubië (ca. 300-1400; als liturgische taal van de christenen van Egypte tot op heden in gebruik)


Opleiding: Oude culturen van de mediterrane wereld
URL Opleiding: http://www.hum.leidenuniv.nl/ocmw


Omschrijving: Het Koptisch is de taal van het vroege Egyptische monnikendom, maar ook van de vele gnostische en andere oudchristelijke teksten die in Egypte zijn gevonden (Evangelie van Thomas, Evangelie van Judas, etc.). Taalkundig is het Koptisch interessant als een vroeg voorbeeld van de diepgaande beïnvloeding van een Afrikaanse taal (het Egyptisch) door een Indo-Europese (het Grieks).
De inleidende cursus Koptisch (EGBA 206; 12 ECTS) omvat een intensieve kennismaking met schrift en grammatica van het voornaamste literaire dialect, het Sahidisch (4e-11e eeuw na Chr.). De cursus is gericht op de zelfstandige lectuur van eenvoudige literaire teksten uit laat-antiek Egypte.
Leerboek: C.H. Reintges, Coptic Egyptian (Sahidic dialect): A learner's grammar. Afrikawissenschaftliche Lehrbücher; Bd. 15, Keulen: RüKöppe Verlag, 2004.

Talen verwant aan het Koptisch waarvoor expertise aanwezig is binnen de opleiding:

Bohairisch (de variant van het Koptisch die nu nog als liturgietaal in gebruik is); Oudnubisch (een Nilo-Saharische taal, in middeleeuws Nubië in het Koptische alfabet geschreven; alleen een inleiding).
Studiegids: OCMW: Egyptische taal en cultuur
Webredactie Geesteswetenschappen - Last Updated: 16 - 08 - 2010