Homepage Universiteit Leiden
Homepage Faculteit der Letteren Homepage Forum Zoeken in Forum E-mail redactie Forum

Jaargang 4, nummer 3 (mei 2004)

   Agenda
   Onderwijs
   Onderzoek
   Personalia
   Discussie
   Bibliotheek
   Bestuurszaken
   ICT
   Colofon
 
Onderwijs

Talen studeren doe je in Leiden

door Rob Goedemans

Onze universiteit staat bekend om haar rijkdom aan talenstudies. Vanuit de meest ondenkbare plaatsen in het buitenland komen studenten hier om een taal te leren of om taalwetenschap te studeren. Maar in plaats van van de daken te schreeuwen wat voor prachtige en interessante dingen je binnen de muren van deze faculteit kunt doen hebben we onze taaljuwelen jarenlang slechts af en toe via de achterdeur aan de buitenwereld gepresenteerd. Tot grote verbazing van de commissie onderwijs blijkt het zelfs moeilijk te achterhalen wat we nu daadwerkelijk in huis hebben. De informatie is er wel indirect, maar een duidelijk overzicht van het aanbod is er niet. Wel is er ooit een opzet gemaakt voor een website met een inventaris van alle talen die je in Leiden kunt studeren, maar die is door tijdgebrek nooit echt van de grond gekomen. Op aandringen van de commissie onderwijs is er daarom een project gestart om deze situatie te verhelpen. Er moest een website komen waarop aankomend studenten en andere geïnteresseerden in een oogopslag kunnen zien welke talen er binnen onze faculteit worden aangeboden.

            Het idee is om voor al de talen wat achtergrondinformatie te presenteren, tezamen met een voorbeeldzin uit de taal en specifieke informatie over de taalvaardigheidscolleges die worden aangeboden voor de taal in kwestie. Aangezien men een foneticus (mij) heeft gevraagd het project uit te voeren is een stille website geen optie, en streven we ernaar elke voorbeeldzin, waar mogelijk, ook in gesproken vorm op de website aan te bieden.

hayeren
Armeens
sovorelow
om te leren
iskakan
echte
teghu
plaats-de 
leidenn
Leiden
e
is

'De beste plaats om Armeens te leren is Leiden.'
Klik hier om het voorbeeld te beluisteren
[klik op de afbeelding om het voorbeeld te beluisteren]

Door de goede medewerking van een aantal studiecoördinatoren groeit de database met talen die ik aanleg om de website mee te ‘vullen’ al snel uit tot een indrukwekkend geheel. Enthousiaste docenten komen niet alleen graag naar het fonetisch laboratorium om een zin in ‘hun’ taal in te spreken, maar leveren uit eigen initiatief dingen aan om de website mee te verrijken, zoals een zelf ontwikkeld font om een taal in oorspronkelijk schrift te kunnen weergeven, extra achtergrondinformatie of beeldmateriaal. Mede dankzij deze medewerking is de Talengids een interessante, en leuke, website geworden, die zeker een bijdrage kan leveren om nieuwe studenten enthousiast te maken voor een talenstudie.

            Op www.let.leidenuniv.nl/talengids vindt u de website. Via ‘talenlijst’ of ‘wereldkaart’ kunt u de informatie benaderen. (Surft u met een MacIntosh? Lees dan eerst even de laatste rubriek in de ‘wegwijzer’).

Zoals gezegd is het aanbod zeer indrukwekkend. Er is al informatie beschikbaar voor 74 talen, en de website is nog niet eens af. Er moet nog informatie van acht talen binnenkomen, en er zijn ongetwijfeld nog talen die op deze website thuishoren, maar die ik niet heb kunnen ontsluiten via de informatiekanalen die ik heb aangeboord (bij deze de oproep aan eenieder die dit leest en een taal doceert die niet terug te vinden is om contact met mij op te nemen). 82 talen! Natuurlijk worden ze niet allemaal in evenveel detail gedoceerd, maar toch was ik zelf al overdonderd door dit aantal. Het zou goed kunnen dat er geen universiteit in Europa is, en misschien niet eens op de wereld, die ons in dit opzicht naar de kroon kan steken. Eventjes surfen op internet leert ons dat Harvard er prat op gaat dat je er 52 talen kunt studeren…

            We hebben het altijd al in huis gehad, maar pas nu de etalage aan de voorkant is gebouwd, blijkt dat ons talenaanbod iets is waarmee je voor de dag kunt komen. Dat moet ook onze decaan hebben gedacht toen hij met veel succes een eerdere versie van de website demonstreerde bij een bezoek van de minister van onderwijs. Veel succes al met slechts een deel van onze winkel. Ik hoop dat we in de niet al te verre toekomst het volledige aanbod in de etalage kunnen zetten. En wat er dan in zal staan? ‘Leiden, de universiteit van de 100 talen’ riep een docent bij VTW enthousiast toen ik hem over dit project sprak. Het zou me niets verbazen als hij uiteindelijk gelijk blijkt te hebben.

Printversie
vorige pagina top pagina