Homepage Universiteit Leiden
Homepage Faculteit der Letteren Homepage Forum Zoeken in Forum E-mail redactie Forum

Jaargang 4, nummer 3 (mei 2004)

   Agenda
   Onderwijs
   Onderzoek
   Personalia
   Discussie
   Bibliotheek
   Bestuurszaken
   ICT
   Colofon
 
ICT & Onderwijs

Digibeeld: nieuwe mogelijkheden voor het werken met digitale afbeeldingen

In maart is het project Digibeeld, waarvoor de faculteit financiering had gekregen van het universitaire ICT&O Fonds, succesvol afgerond.

Wat kan Digibeeld?
Het belangrijkste resultaat van dit project is de webgebaseerde applicatie Digibeeld (inmiddels al versie 1.2). Met Digibeeld kunnen docenten en studenten selecties van afbeeldingen uit bestaande collecties maken, eigen afbeeldingen toevoegen, deze van commentaar voorzien en aan selecties (in ‘powerpoint’-achtige presentaties) toevoegen. Afbeeldingen en selecties kunnen vervolgens makkelijk via Blackboard worden benaderd.

Voor wie is Digibeeld?
Hoewel Digibeeld primair voor kunsthistorici ontwikkeld is, is dit pakket een handig hulpmiddel voor iedereen die met afbeeldingen in Blackboard werkt. Het aanbieden van powerpointpresentaties met veel beeldmateriaal in Blackboard leidt namelijk door de bestandsgrootte al snel tot onaanvaardbare downloadtijden voor de gebruikers. Door de afbeeldingen in Digibeeld op te slaan en aan Blackboard te linken wordt dit probleem opgelost.

Waar is Digibeeld te vinden?
Een voorlopige proefversie van Digibeeld is te benaderen via een ULCN-account op http://beeldbank.wsd.leidenuniv.nl. Een handleiding is online beschikbaar. Problemen en wensen kunnen ook online gemeld worden, via de Digibeeld-bugtrack (http://beeldbank.wsd.leidenuniv.nl/bugtrack)

Ervaringen in het onderwijs
In december is Digibeeld in het onderwijs van de opleiding TCZCA experimenteel ingevoerd, en in april hebben studenten Kunstgeschiedenis ermee gewerkt. Uit de evaluatie blijkt dat de studenten vooral het toevoegen van eigen afbeeldingen en het gemak waarmee men selecties kan maken en aan anderen beschikbaar kan stellen waarderen. De interface is echter nog voor verbeteringen vatbaar, suggesties en wensen van studenten en docenten zullen worden meegenomen in de volgende versie.

Beschikbare collecties en verdere plannen
Voorlopig zijn in Digibeeld drie kunsthistorische collecties beschikbaar (Instituut Kern, China Vision en East Asia Vision): in totaal ca. 24000 afbeeldingen. Er wordt nu gewerkt aan de ontsluiting van twee collecties van de opleiding Kunstgeschiedenis (Uit de Kunst en Diatheek) en aan de koppeling met DigiTool, een beeldbank van de UB waarmee nog meer collecties beschikbaar kunnen worden gesteld. Verder zullen dit jaar de zoekmogelijkheden worden verbeterd en zal onderzocht worden hoe Digibeeld nog beter met Blackboard kan worden geïntegreerd.

Meer weten?
Voor meer informatie over Digibeeld kunt u contact opnemen met Alessandra Corda, ICT&O coördinator (, tst. 2139). 

Printversie
Uw reactie
vorige pagina top pagina